Αρχειοθήκη ιστολογίου

Translate

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

της Μαρίας Ιωαννίδου: Ανέγερση τζαμιού στη Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για τζαμι θεσσαλονικηΑγαπητοί φίλοι,
Όταν το 2013 ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου (Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την ανεξάρτητη παράταξη ''Για μία Θεσσαλονίκη με ΦΩΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ'' ), δέχθηκα πολλές φορές ένα συγκεκριμένο ερώτημα: αν ο λαός της Θεσσαλονίκης μου έδινε τελικά το χρίσμα της δημάρχου Θεσσαλονίκης, πως θα χειριζόμουν ενα θέμα περίπλοκο και καυτό, που αφορά την ανέγερση τζαμιού στη Θεσσαλονίκη. Με ρώτησαν ποια θα είναι η στάση μου και αν θα συνέχιζα την πολιτική του κ. Μπουτάρη πάνω στο θέμα αυτό.
Όχι πως δεν μπορούσα, αλλά δεν ήθελα τότε να κρίνω τη στάση και τους χειρισμούς της διοίκησης του κ. Μπουτάρη που αφορούσε το θέμα αυτό. Πάντα έδινα μία συγκεκριμένη απάντηση : '
'Αυτούς θα τους κρίνει η ιστορία που γράφεται από τον ελληνικό λαό''.
Ενημερώνω ότι για την ανέγερση τεμένους και στη Θεσσαλονίκη όπως και την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου, πίεζε και πιέζει η Τουρκία, μέσω του προξένου της στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε πριν από χρόνια από τον Τούρκο ΥΠΕΞ στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους διπλανούς νομούς σύμφωνα με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, κατοικούν περίπου 4.000 μουσουλμάνοι (800 οικογένειες), που κατάγονται από τη Θράκη. Σε 600 υπολογίζονται οι ομόθρησκοί τους από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, την Αφρική,ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των Αλβανών μουσουλμάνων. Θα ήθελα να ενημερώσω όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους πολίτες των γύρω νομών, ότι όλοι αυτοί -ανάλογα με την εθνότητα- μοιράζονται στους πέντε χώρους λατρείας που ατύπως έχουν δημιουργηθεί.
Χώροι λατρείας μουσουλμάνων στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετοί, όπως στην πλατεία Τυρολόης (Σε ένα ημιυπόγειο δίπλα στην πλατεία πίσω από τις δωδεκαόροφες πολυκατοικίες, όπου ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα Μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης.
Είναι ένας από τους συνολικά πέντε χώρους λατρείας που λειτουργούν στην πόλη και κατακλύζονται από πιστούς κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής που ακολουθεί το Ραμαζάνι). Άλλοι χώροι είναι στον Αραβικό Σύνδεσμο, στη Θεολογική Σχολή (Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής μία φωνή ακούγεται παντού στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ. Είναι ο ιμάμης καλεί τους μουσουλμάνους του ιδρύματος για την καθιερωμένη προσευχή. Εδώ και 20 χρόνια το υπόγειο της σχολής έχει μετατραπεί σε χώρο προσευχής των μουσουλμάνων φοιτητών).Χώροι λατρείας επίσης υπάρχουν στις Φοιτητικές Εστίες και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.Οι μουσουλμάνοι μέσω του Οσμάν Ισμαήλογλου, προέδρου του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης ζητούν το Αλατζά Ιμαρέτ.
Ο κ. Ισμαήλογλου δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου : «Μένουμε εδώ κοντά 40-50 χρόνια. Τα παιδιά μας σπούδασαν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, παντρεύτηκαν εδώ. Θέλουμε απλώς να εκφράζουμε ελεύθερα την πίστη μας και τη θρησκεία μας. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Τζαμί υπάρχει. Το Αλατζά Ιμαρέτ στην Κασσάνδρου. Ας μας δώσουν αυτό». Τα συμπεράσματα δικά σας... Και εγώ μια απλή Ελληνίδα, με καταγωγή από τα ξεκληρισμένα χωριά του Πόντου και της Σμύρνης, απαντώ στον κ. Ισμαήλογλου και στον Έλληνα υπουργό ΥΠΕΞ, με μια ερώτηση: Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή λειτουργού επίσημα 125 τζαμιά, καθώς και άλλοι τόσοι χώροι λατρείας για τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα μας.
Ρωτώ λοιπόν εσάς κ. Ισμαήλογλου και κ. υπουργέ του ΥΠΕΞ και εσάς κ. Ερντογάν... τι γνωρίζεται από την ιστορία της Μικρασίας; Γνωρίζεται άραγε πόσες εκκλησίες λειτουργούν επίσημα στην Τουρκία; Πόσες είναι εν ενεργεία στην Σμύρνη, στην Τραπεζούντα στην Σεβάστεια, στην Καππαδοκία, στην Σαμψούντα, στην Άγκυρα, και στην πληγωμένη βόρεια Κύπρο; Γνωρίζετε πόσες εκκλησίες γκρεμίστηκαν ή χρησιμοποιούνται ως στάβλοι και το πιο αποτρόπαιο...χρησιμοποιούνται ως δημόσια ουρητήρια και ακόμη πόσες νέες άδειες ανοικοδόμησης ορθόδοξων εκκλησιών έχουν εκδοθεί από τον τελευταίο διωγμό του 55' στην Τουρκία;
Πως μπορεί η μνήμη του Έλληνα να σβήσει, να απαλλαχθεί από τη σκλαβιά των τετρακοσίων χρόνων δουλείας. Πως να σβηστεί, να ξεχαστεί η καταστροφή της Σμύρνης,ο μεγάλος διωγμός των Eλλήνων Χριστιανών του Πόντου που δεν αλλαξοπίστησαν.
Πως να λησμονηθεί ο διωγμός του 1955 των τελευταίων Eλλήνων Χριστιανών της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι από 300.000 έμειναν μόνον 3.000. Μπορεί η μνήμη του ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ την καταστροφή της Κύπρου...έκλεψαν και λεηλάτησαν τις εκκλησίες της χωρίς ενδοιασμό, ανελέητα.Σας ρωτώ κύριε του ΥΠΕΞ πώς μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά.
Ναι ζούμε μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, προσπαθούμε να συμβιώνουμε ειρηνικά, αλλά μη μας ζητάτε να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ. Αυτό όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας το επιβάλλουν...εμείς δεν το μπορούμε. Είναι σα να προδίδουμε τους προπαππούδες μας που ξεκληρίστηκαν, ατιμάστηκαν με τον χειρότερο τρόπο.
Πως θέλετε να αισθανόμαστε εμείς τα δισέγγονά τους. Ή μήπως μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις της Τουρκίας επί 35 χρόνια "παίζουν" με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσον αφορά την έγκριση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εξακολουθούν να την κρατούν κλειστή. Φυσικά χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι στην Κωνσταντινούπολη επιτρέπουν να πραγματοποιούνται λειτουργίες στις εκκλησίες και ότι εγκρίνανε το προσκύνημα στη Μονή της Παναγίας Σουμελά κάθε χρόνο.
Τους απαντώ ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στην Θράκη τη λειτουργία εκατοντάδων τζαμιών και λειτουργούν ισλαμικά σχολεία. Μη ξεχνάμε ότι στην Κωνσταντινούπολη κατοικούσαν 300.000 Ελληνες και έμειναν μόνο 3.000, ενώ οι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Θράκη από 90.000 που ήταν το 1922 σήμερα ξεπερνούν τις 120.000.
Ας δώσει η Τουρκία το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής τής Χάλκης, να επιτρέψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Iερό Ναό της Aγίας Σοφίας τρεις τουλάχιστον φορές τον χρόνο, να επαναλειτουργεί για περισσότερες φορές ο Iερός Ναός του Aγίου Βουκόλου που σώζεται ακέραιος από την καταστροφή, στην Σμύρνη.
Αν γίνουν αυτά από πλευράς Τουρκίας, τότε ναι συμφωνώ στη δημιουργία τζαμιού όμως χωρίς μιναρέ.
Δυστυχώς όμως άλλα μας μαθαίνουν τα διδάγματα της Iστορίας μας, είναι και πολλά τα παραδείγματα που οι Τούρκοι αθέτησαν κάποια συμφωνία με τους αφελής θα έλεγα Έλληνες. Πολλές είναι οι φορές που έδειξαν ότι δεν έχουν αυτό που λέμε λαϊκά "μπέσα¨. Η ανέγερση τζαμιών στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θα πρέπει με κάθε τρόπο να το αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση, εάν η Τουρκία δεν "βάλει νερό στο κρασί της"και δείξει δείγματα καλής θελήσεως υπέρ των ελαχίστων Ελλήνων χριστιανών που ζουν πλέον στα τουρκικά εδάφη και να σταματήσει τις προκλήσεις και την ένταση στο Αιγαίο.
Ίσως οι θέσεις μου να χαρακτηρισθούν ακραίες. Όμως σαν Ελληνίδα και προσφυγοπούλα δεν μπορώ δεν έχω το δικαίωμα να είμαι εύπιστη και και όχι καχύποπτη με την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα.
η ελάχιστη
Μαρία Ιωαννίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου